Az első - szervezett - macis klub 1984 novemberében alakult meg európában a németországi Köln városában. Nem sokkal később követte őket a sokszor első maciklubnak tartott amerikai csoport megalakülása egy San Francisco-i motoros közösségből az Egyesült Államokban. A maci kifejezés sok ember számára vált vonzóvá, főleg azon amerikai férfiak körében, akik nem tudtak és nem is akartak azonosulni a városi homoszexuális életmóddal, és az ahhoz kapcsolódó sztereotípiákkal. Kerestek egy kifejezést, egy közösséget, ami beleillik az ideális amerikai férfi képbe, és jól elkülönül a sokszor nem véletlenül pejoratív jelzőktől. Ezt pedig a „bear”, azaz a „maci” közösség jelentette számukra.

A maci kultúra népszerűvé válásának első lényeges pontja a 1987-ben megjelent Bear Magazine. A kezdetben fénymásolás útján terjesztett, fekete-fehér képeket tartalmazó újságot Richard Bulger és társa Chris Nelson indította, mely öt év alatt nemzetközi magazinná vált a Brush Creek Media kiadásában (2002-ig), ahol a vidéki emberek életformáját mutatták be, igen vonzó tálalásban.

A magazinnak köszönhetően alakult meg az első kimondottan macis bár is, a San Francisco-i Lone Star Saloon, mely akkor még egyedülálló módon szakított a sztereotip „nyunyó” trenddel, és a vidéken élő munkás férfiakat „reklámozta”, ezzel elképesztő sikert aratott a kilencvenes évek elején, egyszersmind a maci központtá vált.

Lazy Bear Weekend

A maci közösség tagjai, mivel számos népszerű meleg helyen nem voltak szívesen látottak, ezért saját klubbokat hoztak létre. Illetve több kimondottan macis rendezvény támogatnak, mint pl.: Lazy Bear Weekend, International Bear Rendezvoust, Bear Pride, TBRU, BearBust vagy a Mr. Bear választás, amit már 1992 óta tartanak Amerikában.

A macik mára meghatározóivá váltak a világ „meleg” életének, a maci közösség lett az egyik legszervezettebb és összetartóbb csoport is. Így természetesen a folyamat része az is, hogy a maciknak külön szimbólumaik lettek.

A maci zászló

Az első maci zászló az Egyesült Államokbeli Seattle államban található Spags-ből származik. Akkoriban több maciklub készített a pride felvonulás alkalmából saját zászlót, de ezek még nem a maci közösséget, hanem csak egy-egy városban található klubot vagy bárt képviseltek.

Maci zászló

Színei: a barnás képviselte a földet ahol a macik élnek. Az első zászlókon volt egy aranysárga mancs, mely a napot jelképezte, egy kék csík pedig az eget szimbolizálta. A fehér-, a barna-, és a fekete színek a különböző medvéket jelezte.

Később, a kilencvenes évek közepén alakült meg az első, már valóban nemzetközi maci jelképpé váló International Bear Brotherhood Flag. Melyet a Bear Manufacturing jegyez. Színei a fehértől a feketéig terjednek barnás árnyalatokkal, melyek a világban található macik szőrmeszíneit és nemzetiségeit szimbolizálja.

Magyar macik

És mi a maci helyzet itthon? Meleg macik Magyarországon!