Bear Magazine

Bear Magazine

BEAR Magazine - a mai napig legnagyobb példányszámú (40.000) macis életmód magazin. A maci újság ötlete 1984-ben San Franciscóban fogalmazódott meg, akkor még csak fénymásolt formában férfi poszterek képeiben. Az első hivatalos szám 1987-ben jelent meg Richard Bulger és Chris Nelson (1960-2006) kiadásában, akik mint pár szerkesztették a kiadványt.

Sokak szerint Richard Bulger-től származik a szőrös és szakállas férfiakra használt bear, azaz maci elnevezés a meleg társadalom férfiasságot kedvelő, és férfias megjelenését büszkén vállaló rétegének azonosítására.

A családias, amatőr hangulatú főleg macis férfiak fényképekből álló magazin 1991-ben a Brush Creek Media fennhatósága alá került. 1994-ben pedig a Brush Creek Media és a BEAR Magazin közösen, saját készítésű - a közönség körében is népszerű - macis videókat forgalmazott.

A XXI. századot azonban már veszteséggel kezdte a médiacsoport, 2002-ben egy, a gazdasági tevékenységüket vizsgáló eljárás után meg is szűnt, így a BEAR Magazin a #64. szám után már nem jelent meg. A megszűnést nagy botrány kísérte macis körökben, ki nem fizetett modelleket, hirdetőket és kiadókat hagytak hátra, valamint a magazin előfizetői is hiába futottak a pénzük után.

A macis magazin ismételt életre keltésére 2006-ban került sor, ám a rendezetlen védjegy és egyéb jogi viták miatt a soron következő #65. lapszám csak 2008-ban kerülhetett az újságárusokhoz, ismét a korábbi kiadó, a Bear Omnimedia LLC. gondozásában. Ekkor kapta a BEAR Magazin a nem hivatalos Original BEAR Magazin nevet.

A Bear Omnimedia sikeresen megszerezte a korábbi BEAR Magazin képeinek és videóinak szerzői jogait - melyekért sokan harcba szálltak a Brush Creek Mediával kapcsolatos követeléseik során -, de ígéretükkel ellentétben ehhez a tekintélyes archívumhoz a mai napig sem engednek hozzáférést, weboldaluk lényegében csak az aktuális szám reklámozásából áll. (Korábban a www.bearmagazine.com egy pornópldal volt a Brush Creek Media részeként, ezért az új magazin a www.bear-magazine.com címen indult újra.)

Aki szívesen lapozgatna korabeli macis újságokat, sajnos a legendás BEAR Magazin 2008 előtt megjelent számait mellőznie kell, a Bear Omnimedia internetes shopjában csak az újabb lapszámok rendelhetőek meg (nyomtatott formában). Online felületen még a legrégebbi példányok sem hozzáférhetőek, de ígéretük szerint márciusban már lesz olyan szám a frissebbek közül, mely féláron elérhetővé válik online, digitális verzióban.